ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

4 ΓΕΝΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ.

Είναι η εποχή της Τουρκοκρατίας και ο ελληνικός πληθυσμός μετακινείται συνεχώς αναζητώντας καλύτερες συνθήκες επιβίωσης. Ανάμεσα σε αυτούς και η οικογένεια Καραμήτρου που αφήνει την Ευρυτανία για να εγκατασταθεί κάτω από τα Άγραφα, στο μικρό χωριό του Μεσενικόλα. Εδώ δημιουργούν νέες ρίζες και ασχολούνται με την αμπελουργία, μια ασχολία που θα γίνει η ζωή και η ιστορία της οικογένειας.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Γιάννης Καραμήτρος αρχίζει να εμπορεύεται ανταλλακτικά τους καρπούς των αμπελιών του μετατρέποντας το σταφύλι, το μούστο, το κρασί και το τσίπουρο σε στάρι και καλαμπόκι, προϊόντα απαραίτητα για την επιβίωση.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, βρίσκουν τον προπάππου Γιώργο Καραμήτρο να πολεμάει για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Με τη λήξη του πολέμου, το 1913, επιστρέφει στον Μεσενικόλα, αναλαμβάνει την καλλιέργεια των αμπελιών και την οινοτεχνία, συνεχίζοντας την ιστορία στη θέση του πατέρα του.

Αφού λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια Καραμήτρου προσπαθεί να ανασυντάξει στις δυνάμεις της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές – που ζει όλη η Ελλάδα – το μόνο που μπορεί να κάνει είναι όνειρα για το μέλλον.

four-flower

Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα

Το 1959, είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία του Μεσενικόλα αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι η χρονιά που ο Ν. Πλαστήρας ολοκληρώνει τη δημιουργία της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, γεγονός που επιδρά ευεργετικά στο μικροκλίμα της περιοχής μια που αυτός ο «υδάτινος γίγαντας» θα φέρει στην περιοχή «νέο αέρα» κάνοντας τις συνθήκες αμπελουργίας απλά μοναδικές!

Γιάννης Καραμήτρος και παρέα φίλων, 1965

Ο Γιάννης Καραμήτρος (ο νεότερος) πιάνει τον… μίτο της ιστορίας της οικογένειας γύρω στο 1960 και αρχίζει να τον ξετυλίγει με δικό του τρόπο. Με νέες ιδέες, που γεννιούνται από την καλή …όσφρησή του στις ανάγκες της αγοράς, προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, στην αντικατάσταση των γερασμένων κλιμάτων με νέα, στη δοκιμή νέων ποικιλιών.

Γιάννης και Γιαννούλα Καραμήτρου

Οι δεκαετίες του 1970 και 1980, βρίσκουν αυτόν και τη γυναίκα του Γιαννούλα, σε πλήρη… ανθοφορία! Το κρασί και το τσίπουρο που παράγουν βρίσκουν πλήρη αποδοχή και επιτυχία στο οινόφιλο κοινό, μέσα και πέρα από τα «σύνορα» της περιοχής.

Γιώργος Καραμήτρος, Νεότερος.

Ο Γιάννης και η Γιαννούλα Καραμήτρου, θα παραδώσουν τα ηνία της επιχείρησης το 1990 στον γιο τους, Γιώργο Καραμήτρο αλλά δεν θα αποσυρθούν. Θα παραμείνουν εκεί, κάθε μέρα, από το χάραμα μέχρι τη νύχτα, να ελέγχουν τον μούστο, να επιμελούνται τις ζυμώσεις, να μεταδίδουν τη γνώση τους αλλά και να ενημερώνονται διαρκώς από τον Γιώργο Καραμήτρο για τις εξελίξεις στο χώρο και κάθε τι καινούριο που θα φέρει από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η Τέχνη του Κρασιού, είναι όντως η Τέχνη της Ζωής.